FL5A7783.jpg

Gyakran ismételt kérdések

 

Hogyan képzeljek el egy Fórum színjátszó alkalmat?

A Fórum színjátszó alkalmak során drámás és színházi eszközök, módszerek segítségével járunk körül olyan témákat, melyek tapasztalataink szerint, többünket is foglalkoztatnak. A foglalkozást két tréner tartja, akik nyitottan és érzékenyen alkalmazkodnak az adott tréningen kialakult csoport igényeihez. Az alkalmakon lehetőség nyílik arra, hogy játékos formában megismerkedjenek egymással a résztvevők, majd elmélyüljenek az aznapi témában. A foglalkozások végén többnyire helyzetgyakorlatok és improvizációs technikák alkalmazásának segítségével, egymással együttműködve, saját megélésekhez, élményhez juthatnak játszóink az adott téma kapcsán. A nyitott alkalmak hangulata kötetlen, oldott és játékos. A résztvevők személye és száma alkalomról alkalomra változhat. Részt lehet venni akár csak egy tréningen, de lehet járni rendszeresen is.

Mindig ugyanazokkal a drámajátékokkal találkozhatok a Fórum színjátszó alkalmakon?

Nem. A nyitott alkalmak szerkezete hasonló, de mindig új játékokkal és témákkal találkozhattok a tréningek során.

Mindig ugyanazokkal a trénerekkel találkozhatok a nyitott alkalmak során?

Nem. A Fórum színjátszó alkalmakon öt tréner váltja egymást, akik állandó párokat alkotnak az évadban. Így lehetőség nyílik arra, hogy tréningjeinken több trénerünkkel is lehessen együtt játszani, de az állandó pároknak köszönhetően mélyebben meg lehet ismerni egy-egy tréner pár munkáját, módszereit.

Szükséges-e bármilyen színházi, drámás előképzettség, ahhoz hogy részt vegyek egy Fórum színjátszó alkalmon? Készüljek-e verssel, dallal, monológgal?

Nem szükséges semmilyen előképzettség és semmivel nem kell készülnöd, csak gyere el és próbáld ki!

Milyen korosztály szokott jelen lenni a nyitott alkalmakon és körülbelül hányan vannak a résztvevők?

Alapjában véve az alkalmaink felnőtteknek szólnak. Ezen belül fiatalabb és idősebb résztvevők egyaránt eljönnek a foglalkozásokra. Ezt örömmel vesszük, mert a sokszínűség, akár életkor szempontjából nézve is, mindig nagyon izgalmassá teszi az adott tréninget. A létszám változó, általában hat és tizenöt játszó között szoktunk összegyűlni egy-egy foglalkozáson.

Milyen ruhában érkezzek a Fórum színjátszóra?

Kényelmes utcai ruhában, amiben jól esik mozogni, lenni.

Szükséges-e regisztrálnom a Fórum színjátszó alkalmakra?

Igen. A tréningeket minden héten csütörtökön tartjuk, és az adott héten szerda éjfélig várjuk a regisztrációkat. Regisztrálásra a honlapon van lehetőség, az Aktuális Események fül alatt. A jelentkezésről válasz emailt fogsz kapni, az esemény részleteivel kapcsolatban. Amennyiben mégsem tudnál eljönni az alkalomra amire jelentkeztél, akkor kérlek, hogy adott héten, szintén szerdáig mondd le emailben a foglalást, hogy helyet tudjunk biztosítani a várólistás játszóinknak.

Érdekel a Fórum színjátszó, de nem vagyok benne biztos, hogy minden játékban részt vennék, ez problémát jelent?

Alkalmaink során bármelyik drámajátékunk során mondhatod, hogy ebben most nem szeretnél részt venni. Ez teljesen rendben van, indokolnod sem kell. Akkor állsz vissza a játékba, amikor neked jól esik.

Milyen képességeimet fejleszthetem a Fórum színjátszón?

Mivel közösségben játszunk, ezért elsősorban a közösségben való működést segítik elő a tréningek. A különféle drámajátékok ezen kívül lehetőséget nyújtanak az önismeretre, emberismeretre. A Nyitott alkalmak során kipróbált gyakorlatok önálló gondolkodásra, alkotásra és önkifejezésre sarkallnak. Improvizációs jellegük miatt a drámajátékok rugalmasságot kölcsönöznek a személyiségnek, mellyel az élet minden területén felmerülő különféle helyzetek kezelése könnyebbé válik. A játékok jellegéből következik, hogy a benne résztvevők számára értékké válik a pontos megfigyelés, helyzetfelismerés és döntési készség, valamint a könnyed és kifejező mozgás. Játék közben, ha akarjuk, ha nem, fejlődnek kommunikációs, koncentrációs és gondolkodási képességeink. A drámajátékok megkönnyítik a kapcsolatfelvételt és kapcsolattartást, pontosabbá teszik a közlést mind verbális mind non-verbális szinteken. A felsorolás nem teljes körű, de talán is megmutatkozik, hogy mennyi minden történik velünk, miközben csak játszunk, és jól érezzük magunkat.

Milyen gyakran vannak a nyitott Fórum színjátszó alkalmaitok?

Minden héten csütörtökön, este fél héttől fél kilencig várunk benneteket Fórum Színjátszó alkalmainkra a Bakáts tér 3-ban. Bejárat a Ráday utca felől.

Mit értsek a Fórum Színházi Közösség Zárt csoportjai alatt?

Egy folyamat alapú működést takar a Zárt csoport fogalma. Ez azt jelenti, hogy néhány nyitott tréning után, azokkal, akik úgy döntenek, hogy szeretnének egy közös alkotó folyamat részesei lenni, belevágunk egy közel egy éves folyamatba. A csoport ekkor zárttá válik, és a résztvevőkkel belekezdünk egy olyan munkafolyamatba, melyben mélyebben megismerhetjük egymást és magunkat, valamint kipróbálunk különféle színházi és drámás technikákat, formákat. A tréningek során hetente egyszer, három órában találkozunk. Az alkalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy a csoport megtalálja az a közös témát, mely foglalkoztatja őket és az évad végén ennek mentén egy színházi előadást mutathatnak be.

Hogyan képzeljem el a Zárt csoportok kialakulását megelőző próba alkalmakat?

Ezek célja, hogy a folyamatra jelentkezők belekóstoljanak a tréningek hangulatába játékos formában. Megismerjék egymást és a két trénert, akikkel egy éven keresztül együtt alkothatnak, gondolkodhatnak. A próba alkalmakon elsősorban azok részvételére számítunk, akik úgy érzik, hogy szeretnének egy évre elköteleződni a zárt folyamat mellett. Az ezzel kapcsolatos döntést azonban csak az utolsó próba alkalom végén kell meghozni. A három próba alkalomhoz bárki bármikor csatlakozhat és ki is szállhat.

Kíván-e bármilyen színházi vagy drámás előképzettséget a Zárt csoportban való részvétel?

Nem. Teljesen kezdőket is szeretettel várunk.

Hogyan történik a Fórum impró és TIE színházi jegyvásárlás? Kapok-e jegyet emailben az előadásra? Ki kell-e nyomtatnom a jegyemet?

A jegyvásárlás online működik a Fórum Színházi Közösség Facebook oldalán keresztül. A jegyeket emailben (munkanapokon 24 órán belül, hétvégén 48 órán belül) elküldjük. Kinyomtatni nem szükséges őket, telefonon keresztül is elég felmutatni.

Hol kapok naprakész információkat a Fórum Színházi Közösség programjaival kapcsolatban?

Naprakész információinkat megtaláljátok a Facebook oldalunkon. Ha kérdésetek van, keressetek minket emailben az info@forumszk.com email címen vagy keressétek Csizmadia Ildikót a 06 30 414 58 58-as telefonszámon.

Szükséges-e a védettségi kártya az alkalmak látogatásához?

Színjátszó csoportjaink működése a felnőttképzés keretei között zajlik, ezért nem kötődik védettségi igazolványhoz.

Tréningeinken továbbra is figyelünk a kézfertőtlenítésre, a távolságtartásra, és tartjuk magunkat a kormány aktuális rendeleteihez. Az a kérésünk, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, akkor ne jöjjön az adott alkalomra!


Közösségi eseményeink viszont csak védettségi igazolvánnyal látogathatók idén. Ide tartoznak az előadásaink és a több napos táboraink.